‘In deze tijd waarin seksueel misbruik in de jeugdzorg in de schijnwerper staat, is het nadenken over en bespreekbaar maken van wat je als (jeugd)zorgmedewerker goed en fout vindt een belangrijk thema’, stelt Tjeerd van der Meer, coördinator geestelijke verzorging en zingeving Jeugdhulp Friesland. Om hiertoe te inspireren, heeft Jeugdhulp Friesland een bijzondere box voor morele jamsessies ontwikkeld.
‘…In een goede jamsessie overstijgt iedere muzikant zichzelf. De individuele muzikanten worden onderdeel van een groter geheel. Het is dit hogere doel, het goede samenspel waar de box behulpzaam bij kan zijn. De box is slechts een instrument, de spelers bepalen zelf te toon en maatvoering. Na enig oefenen ontstaat er meestal een mooi geheel. Een uniek en eenmalig moment van grote betekenis…’ (Gabriël Anthonio, voorzitter Raad van Bestuur Jeugdhulp Friesland in zijn voorwoord bij de box voor morele sessies)
Hoe vaak overkomt het ons niet dat we over een situatie het gevoel hebben: ‘Hier klopt iets niet’. Of dat we een sterke mening hebben over wat er gebeurt in een situatie: ‘Zo mag het nooit meer’. Of dat we niet meer weten wat goed is om te doen. Het zijn signalen dat je te maken hebt met morele vragen. Morele keuzes tussen goed en fout maken we dagelijks in de (jeugd)zorg. Over die keuzes nadenken en ze bespreekbaar maken is niet vanzelfsprekend. Juist dat aspect van goed en fout, van oordelen, is dan het struikelblok.
Bij Jeugdhulp Friesland hebben we gezocht naar een manier om juist dat te kunnen doen, en is de ‘box voor morele jamsessies’ ontwikkeld. In het doosje zitten twaalf kaarten: een kaart met waarden, een kaart met spelregels en tien kaarten met vragen om morele jamsessies te houden. Lees meer ...
Tjeerd van der Meer, coördinator geestelijke verzorging en zingeving Jeugdhulp Friesland en Behandelcentrum Woodbrookers,